مقالات

آیا لامپ های ال ای دی سرطان زا هستند

لامپ های ال ای دی

لامپ‌های ( LED ) یا دیود ساطع کننده نور  یک منبع نور نیمه هادی است که با عبور جریان از آن نور ساطع می‌کند. در این لامپها الکترون های نیمه هادی با حفره های الکترونی ترکیب می‌شوند و انرژی را به شکل فوتون آزاد می‌کنند. رنگ نور (مطابق با انرژی فوتون ها) با انرژی لازم برای عبور الکترون ها از شکاف نواری نیمه هادی تعیین می شود. نور سفید با استفاده از چندین نیمه رسانا یا لایه ای از فسفر ساطع کننده نور بر روی دستگاه نیمه هادی به دست می آید.

طبق گفته برخی از کارشناسان نور لامپ های ال ای دی باعث بروز برخی سرطان ها در افراد میشود. ما در این مقاله می‌خواهیم جواب این سوال که آیا لامپ های ال ای دی سرطان زا هستند؟ را برای شما بصورت مفصل بیان کنیم. در ابتدا در مورد نحوه درست شدن لامپ های ال ای دی، مزایا و معایب آنها در برابر لامپ‌های رشته ای صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

 

لامپ های ال ای دی

نحوه پیدایش لامپ‌های ال ای دی چگونه بود؟

اولین لامپ های ال ای دی که به عنوان اجزای الکترونیکی شناخته میشدند، در سال ۱۹۶۱ کشف شدند، که این ال ای دی ها نور مادون قرمز (IR) با شدت کم ساطع می کردند. LED های مادون قرمز در مدارهای کنترل از راه دور استفاده می شوند، مانند مدارهایی که در طیف گسترده ای از لوازم الکترونیکی مصرفی ما بکار برده می شود.  اولین LED های نور مرئی با شدت کم و محدود به رنگ قرمز بودند. ال ای دی های اولیه اغلب به عنوان لامپ های نشانگر، جایگزین لامپ های رشته ای کوچک و در نمایشگرهای هفت بخش یا سون سگمنت استفاده می شدند.

با پیشرفت‌های اخیر ال‌ای‌دی‌هایی در رنگ‌های مرئی، فرابنفش تولید کرده‌اند. تولید کنندگان توانستند با LED ها انواع جدیدی از نمایشگرها و حسگرها را به وجود بیاورند. امروزه لامپ های ال ای دی دارای کاربردهای فراوانی هستند از جمله: نورپردازی، چراغ های پری، چراغ های جلو خودرو ، تبلیغات، روشنایی های عمومی، وال واشر استخری، علائم راهنمایی و رانندگی، فلاش های دوربین، چراغ جت لایت روشنایی، چراغ های ال ای دی مخصوص رشد گیاه و تجهیزات پزشکی.

لامپ‌های ( LED ) مزایای زیادی نسبت به لامپ های رشته ای دارند، از جمله مصرف انرژی کمتر، طول عمر بیشتر، استحکام فیزیکی بیشتر، اندازه کوچکتر و سوئیچینگ سریعتر.
در ازای این ویژگی‌های مطلوبی که دارد،  لامپ‌های ( LED ) دارای معایبی نیز هستند ازجمله: محدودیت‌های الکتریکی برای ولتاژ پایین و به طور کلی برای برق DC (نه AC)، ناتوانی در تأمین روشنایی ثابت از یک منبع تغذیه الکتریکی DC یا جریان متناوب و حداکثر دمای عملیاتی و ذخیره‌سازی کمتر.
برخلاف لامپ‌های ( LED )، لامپ های رشته ای را می توان به گونه ای ساخت که عملاً با هر ولتاژ تغذیه ای کار کنند، می توانند از جریان AC یا DC به جای یکدیگر استفاده کنند و هنگام تغذیه با AC یا پالس DC حتی در فرکانس پایین 50 هرتز، روشنایی ثابتی را ارائه می دهند.

 

لامپ های ال ای دی

آیا لامپ‌های ال ای دی سرطان زا هستند؟

اکثر مردم در حال حاضر از لامپ های ال ای دی در منازل یا محل کار  خود استفاده می‌کنند. علیرغم بررسی های قبلی که آخرین آن در سال ۲۰۱۵ صورت گرفت و با توجه به آسیب این لامپ ها بر سلامتی ، لامپ های ال ای دی را میتوان در خیابان ها و اخیراً در چراغ های اتومبیل پیدا کنیم.

امروزه، طی نتایج بدست آمده از یک مطالعه جدید نشان میدهد که  به طور قطعی نور لامپ های ال ای دی نه تنها برای چشم، بلکه بر چرخه طبیعی خواب فرد نیز تاثیر بدی دارد.

به گزارش وب سایت انگلیسی «دیلی میل»، سازمان دیده بان بهداشت دولتی فرانسه اعلام کرد که  نور لامپ های ال ای دی می توانند به شبکیه چشم آسیب بزنند و ریتم های بیولوژیکی و در نتیجه الگوهای خواب را مختل کنند.

آژانس مدیریت محیط زیست و انرژی فرانسه، معروف به “ANSES” هشدار داد که قرار گرفتن در معرض نورهای LED قوی می تواند باعث سمیت نوری یا فتودرماتیت، نوعی درماتیت شود. در نتیجه قرار گرفتن در معرض نور، در موارد نادر ممکن است منجر به مرگ افراد شود.

همچنین این آزانس در گزارشی ۴۰۰ صفحه‌ای، هشدار داد که نور لامپ های ال ای دی میتواند آسیب دائمی به سلول‌های شبکیه چشم بزند.

در این مطالعه آمده است که استفاده متوسط ​​از تبلت، لپ‌تاپ و تلفن‌های هوشمند خطری برای آسیب به چشم ندارد. زیرا نور آبی که از خود ساطع می کنند محدود است اما در مقابل چراغ های سفید رنگ خودروها آسیب زیادی به چشم می زند.

این مطالعه بین قرار گرفتن حاد در معرض لامپ های LED با نور بالا و قرار گرفتن مزمن در معرض لامپ های LED کم نور تمایز قائل شد و تاکید کرد که قرار گرفتن در معرض مزمن خطر کمتری دارد، اما می تواند پیر شدن بافت های شبکیه را تسریع کند و باعث ضعیفتر شدن بینایی افراد شود.

در این مطالعه آمده است که کودکان بیشتر تحت تاثیر نور این لامپ ها قرار می گیرند. از آنجایی که عدسی کریستالی در چشمان آنها به طور کامل تشکیل نشده است، اختلالات شبانه روزی باعث تشدید اختلالات متابولیک، دیابت، همچنین بیماری های قلبی عروقی و برخی از انواع سرطان می شود.

این در شرایطی است که این لامپ ها عمر طولانی تری نسبت به سایر لامپ ها دارند، علاوه بر ارزان بودن، راندمان بالاتری دارند و یک پنجم برق مورد نیاز سایر لامپ ها را مصرف می کنند.

 

لامپ های ال ای دی

چرا نور لامپ های ال ای دی باعث بیماری های چشمی و سرطان میشود؟

نتایج بدست آمده از یک مطالعه اخیر نشان داد که هرکسی که در نزدیکی یک تیر چراغ یا منبع قوی نور لامپ های ال ای دی  زندگی کند، سلامت خود را به خطر می اندازد. یک تیم علمی دریافتند که نور مایل به آبی مرتبط با لامپ های دیود ساطع کننده نور (LED) خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد .

محققان وابسته به موسسه سلامت جهانی بارسلونا ، داده‌های خود را بر اساس داده‌های پزشکی و شرایط زندگی چهار هزار نفر بین سنین ۲۰ تا ۸۵ سال که در شهرهای بارسلونا و مادرید اسپانیا زندگی می‌کنند، استوار کردند .

نتایج این مطالعه در مجله علمی تخصصی “Environmental Health Perspectives” منتشر شد. نتایج بدست آمده این مطالعه نشان داد شرکت‌کنندگانی که در معرض دوزهای بالاتر نور آبی در لامپ‌های LED قرار گرفتند، نسبت به افرادی که در معرض میزان کمتری از این نور بودند، یک و نیم برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه بودند.

دانشمندان این خطر را ناشی از طول موج کوتاه رنگ آبی نسبت به رنگ های دیگر می دانند که به این معنی است که انرژی بیشتری دارد و باعث می شود مغز در مواجهه با آن، مقدار کمتری ملاتونین بسازد.

زمانی که نسبت ملاتونین در مغز کم باشد، فرد به راحتی احساس خستگی نمی کند، که به نوبه خود استرس را افزایش می دهد و بر سطح سلامت عمومی تأثیر منفی می گذارد.

به گفته دانشمندان، ملاتونین به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و از رشد برخی از سلول های سرطانی مانند سلول های سرطان سینه یا پروستات جلوگیری می کند . این بدان معناست که کمبود ملاتونین به این سلول های سرطانی فرصت بیشتری برای رشد و تکثیر می دهد.

اما آیا این بدان معناست که نور ساطع شده از صفحه نمایش گوشی های هوشمند همان اثر مضر را دارد؟ سانچز دی میگل، دانشمند اسپانیایی در این باره می گوید: «ما هنوز آزمایشی روی گوشی های هوشمند انجام نداده ایم، اما نور آنها ممکن است مکانیسم اثر یکسانی داشته باشد، زیرا عملکرد مشابهی (یعنی نورپردازی در شب) را انجام می دهند.

2 دیدگاه در “آیا لامپ های ال ای دی سرطان زا هستند

  1. سمیرا گفت:

    سلام … جت لایت ها برای نمای ساختمان چه کاربردی دارند ؟

    1. manager.a گفت:

      سلام … با استفاده از جت لایت ها می توان قسمت جلوی ساختمان که رو به خیابان است را برجسته سازی کرد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *